Medový koláč s jablkami

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

250 g polohrubej múky
1/2 bal.kypriaceho prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
50 g cukru
1 vajce
125 g masla
1 ČL citrónovej kôry

Náplň:
1,5 kg jabĺk
šťava z 1 citróna
125 g masla
100 g hrozienok
1 ČL citrónovej kôry
2 PL škrobovej múčky
50 ml vody
50 g mandľových lupienkov

Na poliatie:
40 g masla
50 g cukru
2 PL medu
2 PL mlieka
cukor na posypanie


Príprava

1. Zmiešame múku s práškom do pečiva. Pridáme oba cukry, zmäknuté maslo, vajce, citrónovú kôru. Vypracujeme cesto a necháme vychladiť.

2. Jablká ošúpeme, rozkrojíme, nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónom. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme jablká a cukor a chvíľku podusíme.

3. K polomäkkým jablkám pridáme hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a potom zalejeme vo vode rozmiešanou škrobovou múčkou. Necháme za stáleho miešania zhustnúť.

4. Z vychladeného cesta urobíme placku a vyložíme formu tak, aby cesto pokrylo aj steny. Na cesto rozotrieme jablkovú zmes a povrch posypeme mandľovými lupienkami.
Rozpustíme maslo, cukor a med s mliekom a zalejeme lupienky. Pečeme pri 180 °C asi 45 minút.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Višňovo-maková torta
Jahňacie mäso s brokolicou
Čučoriedková roláda
Veniec s kandizovaným ovocím
​Syrová pochúťka pre labužníkov
Bažant pečený na portskom
Kapustová roláda s pikantnou zeleninou
Kapor v šampiňónovej omáčke
Višňový dezert
Koktail - Fair Lady