 Medový koláč s jablkami
 Medový koláč s jablkami250 g polohrubej múky 
1/2 bal.kypriaceho prášku do pečiva
1 vanilkový cukor 
50 g cukru 
1 vajce 
125 g masla 
1 ČL citrónovej kôry
Náplň:
1,5 kg jabĺk 
šťava z 1 citróna 
125 g masla 
100 g hrozienok 
1 ČL citrónovej kôry 
2 PL škrobovej múčky 
50 ml vody 
50 g mandľových lupienkov
Na poliatie:
40 g masla
50 g cukru 
2 PL medu
2 PL mlieka 
cukor na posypanie
1. Zmiešame múku s práškom do pečiva. Pridáme oba cukry, zmäknuté maslo, vajce, citrónovú kôru. Vypracujeme cesto a necháme vychladiť.
2. Jablká ošúpeme, rozkrojíme, nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónom. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme jablká a cukor a chvíľku podusíme.
3. K polomäkkým jablkám pridáme hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a potom zalejeme vo vode rozmiešanou škrobovou múčkou. Necháme za stáleho miešania zhustnúť.
4. Z vychladeného cesta urobíme placku a vyložíme formu tak, aby cesto pokrylo aj steny. Na cesto rozotrieme jablkovú zmes a povrch posypeme mandľovými lupienkami.
Rozpustíme maslo, cukor a med s mliekom a zalejeme lupienky. Pečeme pri 180 °C asi 45 minút.