Slovenské medové krémeše

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

cesto:
250 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 PL rumu
50 g masla alebo margarínu
1 vajce
1 žĺtok
1 PL medu
1 KL sódy bikarbóny
1 PL mlieka

krém:
1 liter mlieka
3 - 4 žĺtky (podľa veľkosti)
2 balíčky Zlatého klasu
2 KL hladkej múky
250 g mäkkého masla
150 g práškového cukru

rastlinná šľahačka alebo
šľahačková smotana + stužovač


Príprava

1. Spracujeme všetky suroviny na prípravu cesta. Hotové cesto dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.

2. Cesto rozdelíme na 2 polovice a každú osobitne vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát veľkosti plechu. Plát prenesieme na otočené pomazané a múkou posypané dno plechu. Pečieme v predhriatej rúre 10 - 12 minút.

3. Po upečení opatrne stiahneme na mriežku a necháme vychladnúť. Rovnako upečieme aj druhý plát.

4. Krém: V 1/4 mlieka rozmiešame žĺtky, Zlatý klas, múku, pridáme do zvyšného mlieka a uvaríme hustý pudingový krém, ktorý za občasného miešania necháme úplne vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom na penu, do ktorej po častiach zašľaháme pudingový krém.

5. Krém natrieme na upečený plát a necháme stuhnúť v chladničke asi 30 minút. Potom na krém natrieme vyšľahanú rastlinnú šľahačku alebo šľahačkovú smotanu vyšľahanú so stužovačom. Priložíme druhý plát a necháme do druhého dňa uležať.

Pred servírovaním nakrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Kuracie prsia s brokolicou a Nivou
Syrovo-cesnakové rohlíčky
Čertova nátierka
Vajíčková lahôdková nátierka
Plnený hermelín II.
Stroganov z mletého mäsa
Švédske mäsové guľky s hnedou omáčkou - Köttbullar
Jablkový koláč s ovsenými vločkami
Francúzka cibuľová polievka
Vianočná štrúdla