Hamburské stehno

Čas prípravy Zložitosť Cena
  150 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

1 kg bravčové stehno
30g soľ
150g koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
100g cibuľa
150g margarín,
50g slanina bez kože
3g divé korenie (nové korenie, celé čierne, bobkový list, tymian)
50g citrón
50g ocot
900g voda
100g hladká múka
50g horčica
20g cukor
500g mlieko
100g smotana 12%


Príprava

1. Očistenú a umytú koreňovú zeleninku a cibuľu nakrájame na plátky a na polovičnej dávke rozohriateho tuku s pokrájanou slaninkou krátko popražíme.

2. Do základu vložíme mäsko v celosti, pridáme divé korenie, starostlivo opláchnutý citrón, nakrájaný na tenké plátky, mäsko zastrekneme octom, mierne zalejeme horúcou vodou, prikryjeme pokrývkou a dusíme domäkka.

3. Počas dusenia mäso obraciame, podlievame vlastnou šťavoua podľa potreby podlievame horúcou vodou.

4. Mäkké mäso zo šťavy vyberieme, šťavu zahustíme zápražkou pripravenou z tuku a preosiatej hladkej múky.

5. Potom ju rozriedime vodou, dochutíme horčicou, cukrom, rozmiešame drôtenou metličkou a za občasného miešania varíme najmenej pol hodinu.

6. V priebehu varenia pridáme do omáčky mlieko a nakoniec zjemníme smotanou.

7. Uvarenú omáčku precedíme cez husté cedidlo do čistého hrnca a ešte raz krátko povaríme.

8. Mäso nakrájame na pláty a vrátime do šťavy, spolu prehrejeme a podávame.

PRÍLOHA: cestoviny, žemľové knedle, karlovarské knedle




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Zemiakové knedle so žemľou
Biskupský chlebík II.
Zelerová nátierka
Pikantná syrová roláda
Vyprážaný hermelín s brusnicami
Pistáciovo-mandľové alebo makové rezy (jedno cesto dve chute)
Cesnakovo-syrová nátierka
Koktail - Zombie
Podhradské kapsičky
Jarná kalerábová polievka s mäsovými knedličkami