500 g šošovice
500 g kvalitného údené bravčového mäsa
2 kopcovité PL bravčovej masti
1 veľká cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
4 mrkvy
2 petržleny
soľ
mleté čierne korenie
2 bobkové listy
2-3 stredné zemiaky
2 PL múky
2 dl smotany na varenie
citrónová šťava
Príprava
1. Mäso nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame na kocky a na masti orestujeme. Pridáme nadrobno posekaný cesnak a potom pokrájané mäso.
2. Medzi tým očistíme mrkvu a petržln. Nakrájame na malé kocky a pridáme k mäsu. Ešte pár minút restujeme a pridáme prebratú a umytú šošovicu.
3. Podlejeme vodou, pridáme bobkový list a korenie. Zakryté varíme kým mäso zmäkne.
4. Očistíme zemiaky, pokrájame na kocky a pridáme do polievky, ak je potrebné doplníme vodu. Keď sú zemiaky aj mäso mäkké, smotanu rozhabarkujeme
s múkou a pridáme do polievky a dôkladne premiešame. Privedieme k varu a odstavíme.
Osolíme a ochutíme citrónovou šťavou podľa chuti.