Slivkový koláč s mandľami

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Cesto:
250 g polohrubej múky
30 g práškového cukru
soľ
pol balíčku vanilkového cukru
citrónová kôra
kvások z 20 g droždia
1 žĺtok
60 g rozpusteného masla
125 ml mlieka

Plnka:
200 g sušených sliviek
100 g sušených jabĺk
50 g strúhaných piškót
50 ml rumu
2 PL krupicového cukru
štipka škorice

Na vrch:
rozšľahané vajce na potretie koláča
50 g mandľových lupienok a práškový cukor na posypanie


Príprava

1. Príprava plnky: sušené slivky a sušené jablká pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo v mixéri. Pridáme cukor, strúhané piškóty, škoricu a rum a dobre premiešame.

2. Z uvedených surovín na cesto vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Koláčovú formu vymažeme maslom.

3. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, šetrne prepracujeme a vyvaľkáme guľatú placku. Z okraja placky potom vykrojíme tesne vedľa seba trojuholníky tak, aby stredový kruh bol veľký, ako koláčová forma.

4. Na celú kruhovú plochu rozotrieme pripravenú plnku, cez plnku pretiahneme prečnievajúce cípy cesta, potrieme rozšľahaným vajcom a celý koláč posypeme mandľovými lupienkami. Necháme ešte chvíľu kysnúť (cca 15 min). Pečieme pri 160-170°C asi 40 minút dočervena. Upečený vychladnutý koláč pocukrujeme.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Ríbezľové mlieko
Rezy z vaječného koňaku
Hruška s čokoládovým krémom
Teľací rezeň s pikantnou omáčkou
Polievka ragú z hydinových drobkov
Lemon bars - Americké citrónové rezy
Cestoviny so šampiňónmi
Plzeňská štrúdla
Syrové trubičky
Zapekané rožky s mletým mäsom a syrom