Cesto:
250 g polohrubej múky
30 g práškového cukru
soľ
pol balíčku vanilkového cukru
citrónová kôra
kvások z 20 g droždia
1 žĺtok
60 g rozpusteného masla
125 ml mlieka
Plnka:
200 g sušených sliviek
100 g sušených jabĺk
50 g strúhaných piškót
50 ml rumu
2 PL krupicového cukru
štipka škorice
Na vrch:
rozšľahané vajce na potretie koláča
50 g mandľových lupienok a práškový cukor na posypanie
1. Príprava plnky: sušené slivky a sušené jablká pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo v mixéri. Pridáme cukor, strúhané piškóty, škoricu a rum a dobre premiešame.
2. Z uvedených surovín na cesto vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Koláčovú formu vymažeme maslom.
3. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, šetrne prepracujeme a vyvaľkáme guľatú placku. Z okraja placky potom vykrojíme tesne vedľa seba trojuholníky tak, aby stredový kruh bol veľký, ako koláčová forma.
4. Na celú kruhovú plochu rozotrieme pripravenú plnku, cez plnku pretiahneme prečnievajúce cípy cesta, potrieme rozšľahaným vajcom a celý koláč posypeme mandľovými lupienkami. Necháme ešte chvíľu kysnúť (cca 15 min). Pečieme pri 160-170°C asi 40 minút dočervena. Upečený vychladnutý koláč pocukrujeme.