700 g mlieka
50 g masla
15 g soli
0,5 g muškátového orieška
320 g hrubej múky
2,5 ks vajec
Príprava
1. Do mlieka sa pridá maslo, časť soli a nechá zovrieť. Do vriaceho mlieka sa postupne za stáleho miešania vsype hrubá múka a mieša sa tak dlho, až sa cesto prestane lepiť na varechu a stenu nádoby. Varené cesto sa nechá vychladnúť.
2. Do vychladnutého cesta sa postupne zamiešajú vajcia a mletý muškátový oriešok. Cesto sa dobre vymieša a navlhčenou lyžicou sa vykrajujú a tvarujú halušky.
3. Halušky sa vložia do vriacej mierne osolenej vody, nechajú zovrieť a miernym varom sa varia asi 3 až 5 minút. Uvarené sa vyberú, vložia do studenej vody, aby stuhli, precedia a udržiavajú sa v pare.