Kysnutý makový závin
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
120 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
25 až 30 dkg hladkej múky
11 dkg masla
2 dkg droždia
2 vajcia
mlieko
2 dkg práškového cukru
citrónová kôra
1/4 l maku
Príprava
1. Maslo a cukor vymiešame s jedným vajcom a jedným žĺtkom a troškou citrónovej kôry. Potom pridáme droždie vykysnuté v 4 PL mlieka osladeného kockou cukru.
2. Primiešame múku, štipku soli a menší hrnček vlažného mlieka, aby bolo cesto vláčne. Dobre vypracujeme a necháme asi pol hodinu kysnúť.
3. Medzitým zomelieme mak, pridáme k nemu vlažné mlieko, vymiešame a pridáme ešte žĺtok, citrónovú kôru, 2 kusy rozdrvených klinčekov, trošku škorice, 2 lyžice rozpusteného masla a cukor podľa chuti.
4. Vykysnuté cesto na tenko rozvaľkáme na múkou posypanej väčšej utierke, potrieme makovou plnkou a stočíme do závinu. Preložíme na pripravený plech a necháme ešte 15 minúť kysnúť.
5. Závin potrieme rozpusteným maslom, posypeme mandľami a pečieme asi 45 minút vo vyhriatej rúre na 180 - 200 stupňov.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Virgin MojitoVaječný punč s sherryKuracie stehná s medomHlivové rezneHruškový koláč so smotanovým krémomZapekané rybie filé v syrovej omáčkeJednoduchý dezertParatha - indický chliebOrechová roláda s perníkomAnglické rohlíky