Krém:
30 dkg kryštálového cukru
1 kávová lyžička mletej škorice
12 dkg rozpusteného margarínu na pečenie
2 veľké sladké jablká
2 PL kryštálového cukru
mletá škorica na štipku noža
Príprava
1. Z ingrediencií pripravíme kysnuté cesto. Droždie rozpustíme v troške mlieka, potom spolu s ostatnými ingredienciami dôkladne vypracujeme cesto. Odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť.
2. Po vykysnutí ho vyklopíme na bohato pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho jeden plátok obdĺžnikového tvaru veľkosti 70 x 60 cm. Pomocou štetca celý povrch cesta potrieme rozpusteným margarínom. Nasypeme naň vopred pripravenú zmes kryštálového cukru a mletej škorice. Cesto narežeme na 4 pásiky 15 x 70 cm a tie zrolujeme. Tyčinky posypeme troškou múky a poukladáme ich vedľa seba. Potom pomocou noža namočeného do vlažnej vody ich nakrájame na pásiky široké 1,5 cm. Osie hniezda položíme na hranu a pomocou rúk ich vytvarujeme na jemne vypuklú formu. Položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
3. Po vykysnutí ich pečieme 12-15 minút v predhriatej rúre pri teplote 210°C.
4. Pripravíme jablkovú plnku: jablko ošúpeme, nastrúhame do panvice, podusíme s pridaním škorice a cukru, kým sa neodparí šťava. Upečené hniezda naplníme jablkovou plnkou pomocou malej lyžičky.