Pikantný guláš
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
  180 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
500 g predného hovädzieho mäsa
500 g bravčového pliecka
4 veľké cibule
4 papriky (mierne pálivé)
6 paradajok
5 strúčikov cesnaku
200 g údeného bôčika alebo slaniny
1 lyžička mletej rasce
2 lyžice červenej sladkej papriky
1 chilli paprička
soľ
mleté čierne korenie
1 kocka mäsového bujónu
olej alebo masť
Okrem potrebných surovín si na tento gulášik rezervujme dostatok času, pretože príprava trvá pomerne dlho.
Príprava
1. Mäso pokrájame na kocky, cibule očistíme a nakrájame nadrobno.
2. Z paprík odstránime jadierka, opláchneme a nakrájame na prúžky. Paradajky nakrájame na osminky. Cesnak očistíme, pokrájame na plátky. Pripravíme si asi 1 l horúceho bujónu z kocky.
3. V hrnci zohrejeme masť alebo olej (stačí asi 2 lyžice), pridáme pokrájaný údený bôčik alebo slaninu, cesnak a cibuľu. Orestujeme a pridáme hovädzie mäso.
4. Akonáhle mäso zhnedneme, osolíme ho a posypeme červenou paprikou. Zalejeme litrom bujónu, hrniec prikryjeme a na miernom ohni dusíme asi hodinu.
5. Potom pridáme bravčové mäso, mletú rascu a pokrájanú chilli papričku a mleté čierne korenie. Premiešame, opäť prikryjeme a dusíme najmenej ďalšiu hodinu až hodinu a pol.
6. Keď je mäso mäkké, pridáme pokrájané paradajky a papriky a dovaríme. Ak sa nám šťava veľmi vydusí, môžeme ju doplniť vodou alebo bujónom. Na záver ochutíme majoránkou.
Podávame s chlebom.
Na prípravu nám stačí iba jeden hrniec. Takže toto jedlo môžeme pripraviť aj na chate alebo na chalupe, prípadne uvariť aj v kotlíku.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Celozrnné špagety s artičokami a sušenými paradajkamiKuracina na čínsky spôsobTorta s kokosovým krémomJemný bratislavský šalátŠkvarkový závinBravčové stehno dusené v mliekuTuniaková nátierkaSladký ovocný šalát s medomFalošná krtková tortaNórska roláda