roztopené maslo na vymastenie
250 g rozlámanej horkej čokolády
175 ml silnej čiernej kávy
250 g nesoleného masla nakrájaného na kúsky
200 g práškového cukru
4 vajcia
Chantillská šľahačka:
500 ml smotany na šľahanie
2 lyžice práškového cukru
1 lyžička vanilkovej esencie alebo 2 lyžičky inej arómy (napr. koňak, rum alebo likér Grand Marnier)
Zdobenie:
125 g horkej čokolády
1 ½ dávky chantillskej šľahačky
nastrúhaná čokoláda
Príprava
1. Vymažte 1-litrovú formu roztopeným maslom, dno vysteľte papierom na pečenie a pomastite maslom. Vyhrejte rúru na 180°C.
2. V hrubostennej nádobe roztopte čokoládu s kávou a miešajte dohladka. V zmesi dobre premiešajte maslo a cukor. Zmes za stáleho miešania ohrejte takmer do varu. Potom ju odstavte a postupne zašľahajte vajcia. Preceďte do formy. Pečte asi 70 minút, aby na povrchu vznikla hrubá kôra.
3. Nechajte vychladnúť vo forme položenej na rošte. Zakryte a ponechajte najmenej 24 hodín v chladničke. Nožom prejdite po vnútornom obvode formy, aby sa z nej uvoľnila. Spodok formy ponorte do horúcej vody. Zakryte tanierom a prevráťte. Odstráňte papier.
4. Roztopenú čokoládu natrite na voskový papier a nechajte takmer úplne stuhnúť. Vykrajujte kruhovou 4 cm formičkou kolieska ktoré nechajte dotuhnúť. Obráťte, papier odlúpnite a kruhy povyberajte.
5. Chantillská šľahačka: dajte vychladiť misu a vložte ju do väčšej misy, ktorá je do polovice naplnená ľadovou vodou. Do misy nalejte 500 ml šľahačky. Natuho ju vyšľahajte. Pridajte 2 lyžice práškového cukru a 1 lyžičku vanilkovej esencie alebo 2 lyžičky inej arómy (napr. koňak, rum alebo likér Grand Marnier). Šľahajte, aby šľahačka opäť stuhla a držala tvar. Pracujte opatrne, aby ste šľahačku nešľahali pridlho – stĺkla by sa na maslo a mala by zrnitý vzľad.
6. Na Charlottu nastriekajte trocha chantillskej šľahačky. Zvyšok naložte do vrecka so stredne veľkou hviezdicou a na boky nastriekajte zvislé čiary. Na spodný a vrchný okraj nastriekajte vlnovky. Ozdobte čokoládovými kolieskami a nastrúhanou čokoládou.