Čokoládová Charlotta (torta)

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) jenny82
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

roztopené maslo na vymastenie
250 g rozlámanej horkej čokolády
175 ml silnej čiernej kávy
250 g nesoleného masla nakrájaného na kúsky
200 g práškového cukru
4 vajcia

Chantillská šľahačka:
500 ml smotany na šľahanie
2 lyžice práškového cukru
1 lyžička vanilkovej esencie alebo 2 lyžičky inej arómy (napr. koňak, rum alebo likér Grand Marnier)

Zdobenie:
125 g horkej čokolády
1 ½ dávky chantillskej šľahačky
nastrúhaná čokoláda


Príprava

1. Vymažte 1-litrovú formu roztopeným maslom, dno vysteľte papierom na pečenie a pomastite maslom. Vyhrejte rúru na 180°C.

2. V hrubostennej nádobe roztopte čokoládu s kávou a miešajte dohladka. V zmesi dobre premiešajte maslo a cukor. Zmes za stáleho miešania ohrejte takmer do varu. Potom ju odstavte a postupne zašľahajte vajcia. Preceďte do formy. Pečte asi 70 minút, aby na povrchu vznikla hrubá kôra.

3. Nechajte vychladnúť vo forme položenej na rošte. Zakryte a ponechajte najmenej 24 hodín v chladničke. Nožom prejdite po vnútornom obvode formy, aby sa z nej uvoľnila. Spodok formy ponorte do horúcej vody. Zakryte tanierom a prevráťte. Odstráňte papier.

4. Roztopenú čokoládu natrite na voskový papier a nechajte takmer úplne stuhnúť. Vykrajujte kruhovou 4 cm formičkou kolieska ktoré nechajte dotuhnúť. Obráťte, papier odlúpnite a kruhy povyberajte.

5. Chantillská šľahačka: dajte vychladiť misu a vložte ju do väčšej misy, ktorá je do polovice naplnená ľadovou vodou. Do misy nalejte 500 ml šľahačky. Natuho ju vyšľahajte. Pridajte 2 lyžice práškového cukru a 1 lyžičku vanilkovej esencie alebo 2 lyžičky inej arómy (napr. koňak, rum alebo likér Grand Marnier). Šľahajte, aby šľahačka opäť stuhla a držala tvar. Pracujte opatrne, aby ste šľahačku nešľahali pridlho – stĺkla by sa na maslo a mala by zrnitý vzľad.

6. Na Charlottu nastriekajte trocha chantillskej šľahačky. Zvyšok naložte do vrecka so stredne veľkou hviezdicou a na boky nastriekajte zvislé čiary. Na spodný a vrchný okraj nastriekajte vlnovky. Ozdobte čokoládovými kolieskami a nastrúhanou čokoládou.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Toastová bomba
Hlávkový šalát v sladkokyslom náleve
Žemličky s hrozienkami
Čínsky šalát z hlávkovej kapusty
Pikantné bravčové mäso
Tortilly - základné cesto
Kakaový medovník
Lahôdková káva
Paratha - indický chlieb
Pomarančová omáčka s brusnicami