Arabský koláč

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a) jenny82
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

60 g lúpaných slnečnicových semienok
100 g sušených marhúľ
150 g hrozienok

Cesto:
300 g hladkej múky
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou
170 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 vajec
100 ml kefíru
125 ml oleja

Na potieranie:
2 vrchovaté PL marhuľovej marmelády
1 PL vody


Príprava

1. Semienka slnečnice opražíme na panvičke nasucho do zlatista. Marhule nakrájame na malé kocky. Kúsky marhúľ zmiešame s hrozienkami a semienkami slnečnice.

2. Na cesto premiešame múku s kypriacim práškom a preosejeme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l. Zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vajcia, kefír a olej. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potriasieme (15-30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte premiešame metličkou alebo vareškou tak, aby sme suché prísady odstránili z okraja nádoby a vmiešali do cesta.

3. Pripravené sušené ovocie so semienkami rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu zmesi zamiešame do cesta.

4. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (Ø 26 cm) a uhladíme. Posypeme druhou polovicou sušeného ovocia a semienok. Formu dáme do rúry a pečieme (180 °C asi 45 minút).

5. Koláč necháme asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ho z formy uvoľníme a necháme vychladnúť na mriežke.

6. Na potretie prepasírujeme marmeládu cez sitko a prevaríme s vodou. Koláč potrieme horúcou marmeládou a necháme stuhnúť.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Celozrnné žemle so semiačkami
Hrášková polievka
Nakladané mäso s krabími tyčinkami
Koktail - Mint Julep
Pomarančová roláda s polevou
Štvorlístky pre šťastie
Šalát "RUMCAJS"
Nátierka zo škvarkov
Topinky z Pardubíc
Plnená roláda z mletého mäsa
PRIHLÁSENIE