200 g polohrubej múky
1 žĺtok
štipka soli
150 g masla
1 lyžica cukru
2 lyžice cukru
500 g jabĺk
0,25 l jablkovej šťavy
300 g černíc
50 g jablkového rôsolu
1 balíček tortovej polevy
2 lyžice kalvadosu
Príprava
1. Z múky, žĺtka, soli, masla a lyžice cukru pripravíme krehké cesto. Prikryté ho necháme v chlade odpočinúť. Potom ho vložíme do formy, zaťažíme (zakryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme suchú fazuľu alebo hrach) a upečieme do bledohneda.
2. Ošúpané jablká rozštvrtíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na tenké mesiačiky. Po častiach ich ponárame do vriacej šťavy a 3 minúty povaríme. Vyberáme do sitka.
3. Vykvapkanú šťavu a zvyšok vriacej šťavy nalejeme na černice, necháme 5 minút postáť a zlejeme. Korpus natrieme zohriatym rôsolom.
4. Koláč obložíme ovocím. Polevu rozmiešame s cukrom a kalvadosom, prevaríme s jablkovou šťavou. Nalejeme na koláč a necháme stuhnúť.