800 g plátkov tresky
1 PL bieleho vína
¾ ČL soli
60 g masla
200 ml kyslej smotany s vysokým obsahom tuku (30-40%)
trochu cukru
100 g chrenu
200 g jabĺk
Príprava
1. Rybu umyjeme a nakrájame na plátky. Odstránime i posledné kosti. Osolíme a premiešame s octom. Necháme 10 minút odležať.
2. Nákypovú formu vymastíme maslom. Kúsky ryby osušíme, poukladáme vedľa seba do formy a potrieme maslom. Prikryjeme a vložíme do stredu rozohriatej rúry.
3. Zo šľahačky vyšľaháme jemnú penu. Pridáme čerstvo očistený a nastrúhaný chren a jablká. Dochutíme. Napokon mierne dosolíme a osladíme.
4. Jablkovo-chrenovú smotanu rovnomerne rozdelíme na rybu, ešte 10 minút zapekáme a hneď podávame.