Čokoládový tart so slaným karamelom

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Cesto:
300 g hladkej múky
150 g masla
50 g práškového cukru
2 vajcia

Karamelová plnka
1 karamelové salko
1 KL soľ (alebo podľa chuti)

Čokoládový ganache
340 g horkej čokolády
340 g smotany na šľahanie

Porebujeme ešte:
maslo na vymastenie formy
forma ​na ovocný koláč, alebo tortová forma - ingrediencie sú uvedené na formu s priem​e​rom 32 cm


Príprava

1. Z múky, cukru, masla a vajec vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme o niečo väčšie ako je forma. Cesto opatrne vložíme do vymastenej formy, okraje pritlačíme a zvyšok cesta ​odrežeme. Surové cesto ​poprepichujeme vidličkou. Z​ odrezaných zvyškov​​ cesta ​po​vykrajujeme kruhy alebo​ľubovoľné tvary na ozdobu​, ktoré potom upečieme​ do zlata.

2. Cesto s formou vložíme do predhriatej rúry ( ​na ​180​ stupňov) a ​pred​pečieme ho, kým cesto dostane zlatistú farbu, ale nesmie byť hned​é​. Upečený tart necháme vychladiť.

3. Medzitým karamelové salko vylejeme do menšieho hr​n​ca, pridáme soľ a počas stáleho miešania na miernom ohni ho ohrievame, k​ý​m nedostaneme redšiu konzistenciu, aby sme vedeli vyliať na upečené cesto. Tart s karamelom vložíme do chladničky, aby nám karamel​ trochu​ stuhol.

4. Urobíme si čokoládový ganache: ​ ​čokoládu, nakrájanú na menšie kocky, ​za stáleho miešania roztopíme v smotane ​. Pri horkej čokoláde potrebujeme smotanu​ a čokoládu ​ v pomere 1:1​. Ešte teplý​, ale nie horúci​ čokoládový ganache vylejeme na vychladenú karamelovú plnku. Vložíme do chladničky na cca 4 hodiny.

Hotový tart ozdobíme, prípadne osolíme s hrubšou soľou.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Hroznový koláč
Slivkový lekvár so škoricou a rumom
Špagety s mletým mäsom, oravskou a pivom
Syrová nátierka
Baranina s mrkvou
Beigli -tradičný maďarský vianočný závin podľa Limary
Krevety s pálivou omáčkou
Zapečené zemiaky s bylinkami
Papriková sekaná
Pravé ruské pirožky