Čokoládový tart so slaným karamelom
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
60 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
Cesto:
300 g hladkej múky
150 g masla
50 g práškového cukru
2 vajcia
Karamelová plnka
1 karamelové salko
1 KL soľ (alebo podľa chuti)
Čokoládový ganache
340 g horkej čokolády
340 g smotany na šľahanie
Porebujeme ešte:
maslo na vymastenie formy
forma na ovocný koláč, alebo tortová forma - ingrediencie sú uvedené na formu s priemerom 32 cm
Príprava
1. Z múky, cukru, masla a vajec vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme o niečo väčšie ako je forma. Cesto opatrne vložíme do vymastenej formy, okraje pritlačíme a zvyšok cesta odrežeme. Surové cesto poprepichujeme vidličkou. Z odrezaných zvyškov cesta povykrajujeme kruhy aleboľubovoľné tvary na ozdobu, ktoré potom upečieme do zlata.
2. Cesto s formou vložíme do predhriatej rúry ( na 180 stupňov) a predpečieme ho, kým cesto dostane zlatistú farbu, ale nesmie byť hnedé. Upečený tart necháme vychladiť.
3. Medzitým karamelové salko vylejeme do menšieho hrnca, pridáme soľ a počas stáleho miešania na miernom ohni ho ohrievame, kým nedostaneme redšiu konzistenciu, aby sme vedeli vyliať na upečené cesto. Tart s karamelom vložíme do chladničky, aby nám karamel trochu stuhol.
4. Urobíme si čokoládový ganache: čokoládu, nakrájanú na menšie kocky, za stáleho miešania roztopíme v smotane . Pri horkej čokoláde potrebujeme smotanu a čokoládu v pomere 1:1. Ešte teplý, ale nie horúci čokoládový ganache vylejeme na vychladenú karamelovú plnku. Vložíme do chladničky na cca 4 hodiny.
Hotový tart ozdobíme, prípadne osolíme s hrubšou soľou.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Rezne z mletého mäsa so syromSlimákiy s višňovo-mascarponovou plnkouDulový džemZapekané palacinky s karamelovým pudingomVajcová polievkaHorúca čokoláda s kávouOvocné rezy s TangomLevie okoHovädzí stroganovSpišské džatky