Jahodová torta s bielou čokoládou

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

Cesto:
tortová forma s priemerom 26 cm
3 vajcia
3 PL kryštálového cukru
3 PL polohrubej múky
3 PL vody
3 PL oleja
1 KL prášku do pečiva
2 PL preosiateho kakaa
Na potretie jahodový džem

Krém:
200 g bielej čokolády
3 PL mlieka
300 ml kyslej smotany
1 sáčok šľahačky v prášku
20 g práškovej želatiny
150 ml vody


Príprava

1. Rúru zapneme na 180 stupňov.

2. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Pridáme cukor a šľaháme, kým vznikne tuhá biela, lesklá pena. Varechou primiešame žĺtka, pridáme vodu, potom olej, nakoniec pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Vylejeme do tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie. Pečieme asi 15 min. Vyberieme a necháme vychladnúť.

2. Po vychladnutí korpus potrieme tenkou vrstvou jahodového džemu. Po obvode potretej piškóty poukladáme na polovicu prekrojené jahody. Potom jahodami obložíme celý korpus.

3. Šľahačku vyšľaháme podľa návodu na sáčku a odložíme do chladničky. Želatínu namočíme do vody a necháme napučať.

4. Čokoládu roztopíme s 3 lyžicami mlieka nad parou, opatrene aby čokoláda nezhrčkavela! Napučanú želatínu zohrievame a miešame, kým sa roztopí. Pozor nevaríme!

5. Rozpustenú želatínu zašľaháme do rozpustenej čokolády, pridáme smotanu a nakoniec vyšľahanú šľahačku. Pracujeme rýchlo, zmes skoro tuhne.

6. Krém nalejeme na korpus obložený jahodami a odložíme do chladničky, kým úplne stuhne.

Pred podávaním ľubovoľne ozdobíme.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Zabíjačková pečienka s opekanými novými zemiakmi
Škvarkové pagáčiky
Syrové chuťovky
Srbská fazuľová polievka
Švédska vianočná torta
Niva v šunke a v cestíčku
Tagliatelle so šampiňónovou omáčkou
Politické rezy
Stroganov z mletého mäsa
Losos so švédskou omáčkou