Závin s orechovo-jablkovou náplňou

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

75 dkg hladkej múky
35 dkg masla
6 žĺtkov
5 dkg medu
štipku soli
1,5 dl mlieka
2 dkg droždia

Náplň:
8 dkg medu
12 dkg práškového cukru
25 dkg mletých vlašských orechov
5 dkg hrozienok
0,5 dl rumu
štipka mletej škorice
strúhaná citrónová kôrá
cca 70 dkg strúhaných jabĺk


Príprava

1. Vo vlažnom mlieku rozpustíme med a droždie. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme cesto. Necháme ho v teple asi 15 minút kysnúť a potom dve hodiny odležať v chlade.

2. Vo vodnom kúpeli rozpustíme med. Zmiešame med s 12 dkg práškového cukru a 25 dkg mletých vlašských orechov.
Zmes odstavíme a pridáme v rumu namočených hrozienok. Pridáme ešte 0,5 dl rumu, štipku mletej škorice
strúhanú citrónovú kôru a cca 70 dkg strúhaných jabĺk.

3. Cesto rozdelíme na tri časti, každú na tenko vyvaľkáme a potrieme ho vychladnutou orechovou plnkou zmiešanou so strúhanými jablkami. Náplň má byť dvojnásobne hrubšia ako hrúbka cesta. Zvinieme do závinu, potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a pečieme pomaly v predhriatej rúre na 180 stupňov.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Carbonara – talianske cestoviny
Bravčová roláda plnená jablkami a slivkami
Havajské chlebíky
Mozartova torta famózna
Cuketové mištičky so šunkou
Treska pečená v rúre
Tvarohovo-jablkové rezy
Nepečené orechové štvorčeky
Cesnakovo-syrová nátierka
Beigli -tradičný maďarský vianočný závin podľa Limary