Pikantný guláš

Čas prípravy Zložitosť Cena
  180 minút
tento recept pridal(a) bazalka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

500 g predného hovädzieho mäsa
500 g bravčového pliecka
4 veľké cibule
4 papriky (mierne pálivé)
6 paradajok
5 strúčikov cesnaku
200 g údeného bôčika alebo slaniny
1 lyžička mletej rasce
2 lyžice červenej sladkej papriky
1 chilli paprička
soľ
mleté čierne korenie
1 kocka mäsového bujónu
olej alebo masť

Okrem potrebných surovín si na tento gulášik rezervujme dostatok času, pretože príprava trvá pomerne dlho.


Príprava

1. Mäso pokrájame na kocky, cibule očistíme a nakrájame nadrobno.

2. Z paprík odstránime jadierka, opláchneme a nakrájame na prúžky. Paradajky nakrájame na osminky. Cesnak očistíme, pokrájame na plátky. Pripravíme si asi 1 l horúceho bujónu z kocky.

3. V hrnci zohrejeme masť alebo olej (stačí asi 2 lyžice), pridáme pokrájaný údený bôčik alebo slaninu, cesnak a cibuľu. Orestujeme a pridáme hovädzie mäso.

4. Akonáhle mäso zhnedneme, osolíme ho a posypeme červenou paprikou. Zalejeme litrom bujónu, hrniec prikryjeme a na miernom ohni dusíme asi hodinu.

5. Potom pridáme bravčové mäso, mletú rascu a pokrájanú chilli papričku a mleté čierne korenie. Premiešame, opäť prikryjeme a dusíme najmenej ďalšiu hodinu až hodinu a pol.

6. Keď je mäso mäkké, pridáme pokrájané paradajky a papriky a dovaríme. Ak sa nám šťava veľmi vydusí, môžeme ju doplniť vodou alebo bujónom. Na záver ochutíme majoránkou.

Podávame s chlebom.

Na prípravu nám stačí iba jeden hrniec. Takže toto jedlo môžeme pripraviť aj na chate alebo na chalupe, prípadne uvariť aj v kotlíku.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Veľkonočný baránok
Hovädzie na červenom víne
Kávová Marlenka
Pita chlieb
Pizza s cesnakovo-oregánovým cestom
Bielkove orechovo čokoládové rezy
Stroganov z mletého mäsa
Koktail - Banana Daiquiri
Kuracie Kung Pao
Vyprážaný Hermlín v pivnom cestíčku