Višňovo-maková torta

Čas prípravy Zložitosť Cena
  180 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Cesto:
Upečieme 2 piškótové korpusy. Na jedne korpus potrebujeme:
4 vajcia, 2 lyžice horúcej vody, 80 g cukru
100 g polohrubej múky
2 ČL kypriaceho prášku
125 g mletého maku

Višňová plnka:
1 pohár /7 dl/ višňového kompótu
šťava z kompótu + višňový džús (spolu 7 dl /keď robíme z čerstvých višní, tak 7dl džúsu)
2 bal. Zlatého klasu
50 g cukru

Šľahačková plnka:
3 dl trvanlivej rastlinnej šľahačky
200 g Mascarpone alebo Lučina
50 g cukru ak šľahačka nie je sladená
/Ak nemáme rastlinnú šľahačku, môže byť aj riadna, v tom prípade potrebujeme aj stužovač do šľahačky/

Ozdoba: Višne, mandlové lupienky, čokoládové hoblinky alebo čokoládová ryža


Príprava

1. Korpusy upečieme osobitne. Vajcia a vodu vyšľaháme elektrickým šľahačom, pridáme cukor a šľaháme ešte 2 minúty. Múku a kypriaci prášok premiešame, pridáme k vaječnej hmote, primiešame aj mak. Dno tortovej formy položíme papier na pečenie, do formy nalejeme cesto a upečieme v predhriatej rúre. /elektrická 180 stupňov, teplovzdušná 160, plynová 2.-3. stupeň/ Vychladené cestá prekrojíme, spolu teda budeme mať 4 pláty.
2. Višňová plnka: Asi 12 ks višní necháme na ozdobu. Zlaté klasy premiešame s cukrom, prilejeme višňovú šťavu, džús, pridáme odkôstkované višne a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
3. Šľahačková plnka: Šľahačku vyšľaháme, opatrne primiešame mascarpone alebo Lučinu.
4. Prvý plát cesta vložíme späť do tortovej formy, na cesto nalejeme polovicu višňového krému, zakryjeme druhým plátom, na ktorý rozotrieme 2/3 šľahačkovej hmoty, priložíme tretí plát, nalejeme naň druhú polovicu višňového krému. Zakryjeme posledným plátom. Dáme asi na 1 hodinu stuhnúť do chladničky.
5. Stuhnutú tortu vyberieme z tortovej formy, vrch a bok torty potrieme zvyškom šľahačkovej hmoty. Bok zdobíme mandlovými lupienkami, vrch ozdobíme višňami, čokoládovými hoblinkami, alebo čokoládovou ryžou.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Piškótová roláda s malinovou šľahačkou
Dusené pečené hovädzie mäso na hubách
Chutný bazový sirup
Cesnakový ľadový šalát s kuracím mäsom
Francúzska cibuľačka s údeným mäsom
Zapečené zemiaky so syrom a zeleninou
Fernet Cesare
Morčací guláš
Šťavnaté karé s mrkv​ovými variáciami
Parížské kocky
PRIHLÁSENIE