Sviatočná kapustnica a la Iva
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
90 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
2 kg kyslej kapusty zo sáčku, alebo v konzerve
6–8 ks (nôžky) údenej klobásy do kapustnice – dva druhy
3 ks surovej klobásy s červenou paprikou
3 ks surovej klobásy orginál bielej
½ sáčka sušených húb (podľa vlastnej chuti)
1 ks cibule
3–4 zúbky cesnaku
1 strednú mrkvu
trochu vegety
mleté čierne korenie
soľ
olej
Príprava
1. Pripravíme si 6-8ks (nôžky)údených klobás do kapustnice ,6 ks surovej klobásy (s červenou paprikou aj biele), namočíme ½ sváčka sušených húb (podľa vlastnej chuti) do vlažnej vody, očistíme si strednú mrkvu,cibuľu,cesnak.
2. Vyberieme si veľký hrniec a vymyjeme kyslú kapustu v jednej, alebo v dvoch vodách, aby nebola veľmi kyslá. Do hrnca nalejeme iba trochu oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak,mrkvu nastrúhame,alebo narežeme na malé kolieska, pridáme trochu vegety, trošku predinstujeme, aby mrkva dostala farbu a cibuľa s cesnakom bola sklovitá a pridáme postupne kyslú kapustu. Trošku predinstujeme, aby dostala farbu, chuť a zalejeme vodou nie celkom povrch,ale aby kapusta bola zakrytá vodou a mohli sme pridať ďalšie suroviny.
3. Údené klobásy porežeme na hrubšie, ale nie veľmi široké kolieska a vkladáme do hrnca postune. Potom pokrájame surové klobásy na väčšie – širšie kolieska, pridáme umyté huby,štipku umletého čierneho korenie a trošku soli nie veľa, aby nebola slaná, postupne dochutíme. Necháme ju variť na miernom ohni, alebo stupni, tak aby mierne vrela. Sem-tam ju premiešame, aby klobásy sa dobre uvarili aj s ostatnými surovinami.
4. Pred podávaním treba, aby kapustnica aspoň trochu postála, vtedy je chutná a všetky chute prejdu ňou. Kapustnica sa podáva cez Vianočné, novoročné sviatky a dokonca aj cez Veľkú Noc.
Prajem dobrú chuť!
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Syrové rožky z mäkkého, jogurtového cesta - hrnčekovéKuracie stehná s medomGazdovské morčacie prsíčkaCelozrnné žemle so semiačkamiToskánska zeleninová polievkaBazový sirup karamelovýDomáce RafaeloPrírodné bravčové rezne s bazalkouSviatočný syrový šalátPikantné morčacie mäso