Dusená hruška:
2 hrušky
cca 1/2 dl masla
1 dl polosladkého bieleho vína - najlepšie Tokajské
1/2 dl vody
1 ČL hnedého cukru
Príprava
1. Kačacie prsia umyjeme a na koži narežeme mriežku.
2. V panvici bez tuku ich smažíme najprv zo strany kože, potom ich otočíme a upečieme aj z druhej strany.
3. Preložíme ich na pekáč a pečieme v predhriatej rúre na 220 stupňoch cca 15 minút. Vyberieme a necháme ich odležať 10 minút, až potom ich môžeme nakrájať.
2. Hrušky umyjeme, rozkrojíme na štvrťky a vyberieme jadierka.
Na panvici roztopíme maslo, pridáme víno, cukor, vodu a hrušky. Na miernom ohni ich pod pokrievkou dusíme, kým nezmäknú (cca 20 min.).
Upečené kačacie prsia podávame s dusenými hruškami, príp. zemiakovou kašou alebo šťuchanými zemiakmi.