Škvarkové trojuholníky so slivkovým lekvárom
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
180 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
2 dl kyslej smotany
1 dl mlieka
1 vajce
2 ČL soli
3-4 PL vína
120 g masla
150 g špaldovej celozrnnej múky
450 g hladkej múky
1 ČL cukru
35 g čerstvého droždia
300 g pomletých škvarkov
hustý slivkový lekvár
1 vajce na potretie
Príprava
1. Z prísad, okrem škvarkov a lekváru, vypracujeme cesto, dobre vymiesime. Cesto musí byť stredne tvrdé, nie lepkavé, ale vláčne, preto ak treba, môžme pridať trošku múky alebo mlieka podľa potreby.
Vymiesené cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme 15 minúť odpočívať.
2. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 1-2 mm. Rozvaľkané cesto potrieme s dvomi tretinami mletých škvarkov, potom cesto poskladáme: ľavú tretinu cesta prehneme cez strednú tretinu, potom pravú tretinu cez strednú. Na vzniknutý pás cesta natrieme zvyšok škvarkov. Potom hornú časť cesta prehneme do stredu, dolnú časť cesta tiež do stredu a potom ešte celé na polovicu. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo do mikroténového sáčku a odložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny, ale môžeme aj na celú noc a na druhý deň piecť.
3. Opäť pomúčime dosku, cesto opatrne rozvaľkáme na tenký plát. Na kraj rozvaľkaného cesta dáme pás hustého slivkovho lekváru. Lekvár zakryjeme cestom a dvakrát pretočíme. Dostaneme tenšiu roládu, ktorú odrežeme a pokrájame na trojuholníky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na kraj zvyšného cesta opäť natrieme pás slivkového lekváru, urobíme ďalšiu roládu. Odrežeme, rozkrájame na trojuholníky a poukladáme na plech. Tento postup opakujeme, kým sa nám cesto neminie. Mne sa podarili 4 roládky, a trojuholníčky naplnili 2 väčšie plechy.
4. Zapneme rúru na 200 stupňov, trojuholníčky portieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Pečieme ich vo vyhriatej rúre asi 18 minút do zlatožlta.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Muffiny s lesnými jahodami a bielou čokoládouCuketové mištičky so šunkouVyprážané kurča a la IvaMramorová bábovkaCheesecake s čiernymi ríbezľami - nepečenýToskánska zeleninová polievkaAnglické rohlíkyBryndzove tyčinky II.Cícerová nátierkaOsviežujúca citrónová torta bez pečenia