Škvarkové trojuholníky so slivkovým lekvárom

Čas prípravy Zložitosť Cena
  180 minút
tento recept pridal(a) mamina
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

2 dl kyslej smotany
1 dl mlieka
1 vajce
2 ČL soli
3-4 PL vína
120 g masla
150 g špaldovej celozrnnej múky
450 g hladkej múky
1 ČL cukru
35 g čerstvého droždia


300 g pomletých škvarkov
hustý slivkový lekvár

1 vajce na potretie


Príprava

1. Z prísad, okrem škvarkov a lekváru, vypracujeme cesto, dobre vymiesime. Cesto musí byť stredne tvrdé, nie lepkavé, ale vláčne, preto ak treba, môžme pridať trošku múky alebo mlieka podľa potreby.
Vymiesené cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme 15 minúť odpočívať.

2. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 1-2 mm. Rozvaľkané cesto potrieme s dvomi tretinami mletých škvarkov, potom cesto poskladáme: ľavú tretinu cesta prehneme cez strednú tretinu, potom pravú tretinu cez strednú. Na vzniknutý pás cesta natrieme zvyšok škvarkov. Potom hornú časť cesta prehneme do stredu, dolnú časť cesta tiež do stredu a potom ešte celé na polovicu. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo do mikroténového sáčku a odložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny, ale môžeme aj na celú noc a na druhý deň piecť.

3. Opäť pomúčime dosku, cesto opatrne rozvaľkáme na tenký plát. Na kraj rozvaľkaného cesta dáme pás hustého slivkovho lekváru. Lekvár zakryjeme cestom a dvakrát pretočíme. Dostaneme tenšiu roládu, ktorú odrežeme a pokrájame na trojuholníky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na kraj zvyšného cesta opäť natrieme pás slivkového lekváru, urobíme ďalšiu roládu. Odrežeme, rozkrájame na trojuholníky a poukladáme na plech. Tento postup opakujeme, kým sa nám cesto neminie. Mne sa podarili 4 roládky, a trojuholníčky naplnili 2 väčšie plechy.

4. Zapneme rúru na 200 stupňov, trojuholníčky portieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Pečieme ich vo vyhriatej rúre asi 18 minút do zlatožlta.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Tvarohovo-jablkové rezy
Gaštanová torta bez múky
Orechové trojuholníky
Smotanové kuracie prsia s ananásom
Čerešne alebo višne do štrúdle alebo koláčov (nasurovo)
Guličky Niva
Ohnivá panvica
Cesnaková omáčka
Jelení guláš
Ananás v karameli
PRIHLÁSENIE