Maková torta bez pečenia
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
90 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
Základný krém:
1 l mlieka
7 PL cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
30 g práškovej želatíny
500 ml smotany na šľahanie
Korpus:
200 g sušienok Bebe (piškoty) alebo iné maslové keksíky
50 g nasekaných pražených lieskových alebo vlašských orieškov
Maková plnka:
200 g zomletého maku
1 dl vody
1 PL medu
1 vrecúško vanilkového cukru
3 PL cukru
100 g horkej čokolády
Príprava
1. Želatínu namočíme v 1 dl vody a necháme napučať. Do mlieka pridáme cukor a vanilkový cukor, za občasného miešania privedieme k varu a odložíme z ohňa.
2. Na miernom ohni rozpustíme želatínu, pridáme 6-7 polievkových lyžíc vriaceho mlieka, ohrievame za stáleho miešania, aby vznikla homogénna hmota, potom pridáme ostatné mlieko.
3. Uvarenú hmotu necháme v chladničke stuhnúť. Minimálne 3 hodiny.
Vyšľaháme smotanu, pridáme stuhnutú mliečnu hmotu a miešame šľahačom, kým sa všetko nespojí.
4. Na sušienkový korpus rozmixujeme sušienky a lieskové oriešky. Pridáme 6 lyžíc mliečnej hmoty a rukami spojíme. Papierom na pečenie vyložíme spodok tortovej formy s priemerom 24 cm, rovnomerne rozložíme sušienkový korpus.
5. Maková plnka: vodu, med a vanilkový cukor varíme 7-8 minút za stáleho miešania. Musí zhustnúť ako džem. Potom odstavíme a pridáme zomletý mak, vyšľaháme. Vychladíme na izbovú teplotu. Polovicu základného krému primiešame k makovej hmote, túto plnku dáme na korpus zo sušienok.
6. Potom zostávajúci krém rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu navrstvíme na makovú plnku, a do druhej prišľaháme rozpustenú čokoládu. Čokoládový krém nalejeme na biely krém, necháme poriadne stuhnúť, najlepšie cez noc, potrebuje to tak 4-5 hodín.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Pikantné kuracie prsia so zeleninouSyrové slimákyČokoládová torta s karamelomDomáca klobásaMarcipánové maškrtyRoštenka na horčiciCuketové mištičky so šunkouRohlíky opečené so syromPomarančové kurča s mandľamiŠtefánska sekaná pečienka