Sushi domáce
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
 90 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu


Prísady
Porcia: 3 rolky (po nakrájaní 20-24 ks - maki alebo uramaki)
240 g sushi ryže (cca 1 šálka)
240 g vody (cca 1 šálka)
štipka soli
15 ml ryžového octu
1 plochej PL cukru
Ostatné ingrediencie:
3 pláty morských rias na sushi - nori
100 g surimi (krabie) tyčiniek
avokádo
omeleta z 1 vajca
pasta wasabi
sójová omáčka (nie skladká)
okrem týchto môžeme použiť ďalšie ingrediencie, ktoré sme nakrájali na tenšie pásiky: čerstvý losos, údený losos, čerstvý tuniak, maslová ryba, uhorka, kápia paprika, a iné typické pre sushi...
Príprava
1. Ryžu niekoľkokrát opláchneme (v Japonsku to robia z tradície 7-krát), kým voda nebude priesvitná, scedíme. Pridáme vodu v pomere 1:1 (1 diel vody 1 diel ryže) a štipku soli. Privedieme do varu, potom znížime teplotu na stredný stupeň, a na miernom plameni pod podkrievkou varíme 15 minút. Hrniec odstavíme a necháme pokrytú ešte 5 minút.
2. Pripravíme si nálev na ryžu: ryžový ocot a cukor miešame, kým sa cukor neroztopí.
3. Uvarenú ryžu vložíme do plochej sklenej misy (nemôže byť kovová), ktorú polejeme s octovo-cukrovým nálevom. Potom dôkladne ale opatrne premiešame ryžu. Ryža bude veľmi lepkavá, preto keď s ňou pracujeme, musíme mať prsty mokré, preto ich treba namáčať do vody. Po vychladnutí je ryža pripravená na sushi.
4. Pripravíme omeletu: upečieme ju z oboch strán. Necháme vychladnúť a pokrájame na tenšie prúžky.
Prírprava roliek:
5. Pripravenú ryžu rozdelíme na 3 časti, kedže robíme 3 rolky z 3 plátkov morských rias.
6. Plátok z morských rias s lesklejšou stranou nadol položíme na bambusovú podložku (ak nemáme, tak na kuchynskú utierku), pomocou ktorej budeme tvoriť rolku. Čiže ryža potom pôjde na matnú stranu plátu.
7. Prvú časť ryže rovnomerne rozložíme na plátok z rias. Robíme to mokrými prstami, aby sa ryža nelepila. Ryžu dôkladne pritlačíme na riasy v hrúbke cca 0,5-0,8 mm. Od nás vzdialenejší okraj plátu zostáva voľný cca 3 cm. K nám bližšiu stranu ryže jemne potrieme pastou wasabi. S pastou wasabi opatrne, lebo je veľmi štiplavá!
8. Krabie tyčinky, avokádo, omeletu pokrájame na tenšie pásiky a priložíme ich na ryžu, na tú časť, ktorú sme pred tým potreli pastou wasabi. Pozri obrázok č. 3. Dávame si pozor, aby sa ryža nedostala pod riasu, aby sa nám pri rolovaní ryža nelepila zvrchu na rolku.
9. Pomocou bambusovej podložky alebo kuchynskej utierky pevne zrolujeme riasu so surovinami. Pri zatočení jemne zatlačíme riasu s plnkou. Koniec plátu, ktorý sme nechali voľný, jemne namočíme a pokračujeme s rolovaním. Takto sa nám koniec riasy pekne prilepí na celú rolku.
10. Hotové rolky nakrájame na rovnaké 3-5 cm hrubé rolády. Tieto rolády sa nazývajú maki. Krájame ich ostrým a mokrým nožom, v opačnom prípade sa ryža lepí na nôž a rolády budú nepekné.
Hotové sushi podávame so sójovou omáčkou a pastou wasabi, do ktorých namáčame rolády.
Ak chceme vytvoriť typ uramaki (obrátené maki), tak všetko robíme ako v popise do bodu č. 7. Potom posypeme ryžu obyčajnými (a čiernymi) sezamovými semiačkami, ktoré mokrými rukami pritláčame do ryže. Sezamové semiačka môžeme predtým jemne opražiť na suchej panvici, chuťovo budú výraznejšie. Celý plát s ryžou obrátime tak, aby ryža bola smerom dole a plát nori hore. Pokračujeme postupom č. 8.: na riasu natrieme jemný pások z pasty wasabi, na to idú suroviny a zrolujeme riasu. Takto máme ryžový pás vonku, to je uramaki.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Gaštanová penaHolštajnský biftekBanánový Bebe zákusok nepečenýSekaná z husacích pŕs s jablkovým kompótomJablkovo-banánový svieži koláčJablkový závin s marcipánom I.Šošovicový prívarokKrémová špargľová polievka "extra"Cesnaková omáčkaVločky s prosom