Zimná pavlova a la J. Oliver
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
90 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
4 veľké vajcia
200 g hnedého cukru
štipka soli
100 g orieškov (lieskové, vlašské, arašidy, kešu, pistácie - mix)
1 hruška
1/2 ČL mletého zázvoru
200 g čokolády
400 ml šľahačkovej smotany
50 g práškového cukru
1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 bal. vanilkového cukru
strúhaná kôra z 1 pomaranča
Príprava
1. Rúru zapneme na 150 stupňov a na plech položíme papier na pečenie.
2. Vajcia rozdelíme, bielka dáme do väčšej misy a šľaháme do vtedy, kým sa nám v pene vytvoria pevné špice. Vtedy pridáme hnedý cukor, štipku soli a šľaháme ďalej, kým pena bude úplne biela, pevná a lesklá.
3. Vyšľahanú penu navrstvíme na pripravený plech, vytvoríme približne kruh, alebo obdĺžnik, ako sa nám páči, v strede aby bola menšia priehlbina. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 60 minút, kým zvonka bude chrumkavá, ale vnútro bude ešte trochu mäkké a lepkavé. (Mne by stačilo aj 55 minút, záleží od rúry). Upečený korpus necháme vychladnúť.
4. Na suchej panvici trochu opražíme oriešky a keď vychladnú, posekáme na menšie kúsky. Hrušku pokrájame na menšie kocky. Do menšej nádoby dáme cca 1 deci vody, prisypeme zázvor a zohrejeme na bod varu.
Odstavíme z ohňa a do vody vložíme polámanú čokoládu, miešame, kým sa nám čokoláda neroztopí. Ak je príliš hustá, môžme pridať ešte trochu horúcej vody. Smotanu s vanilkou vyšľaháme do tuhej peny.
5. Vychladnutý korpus opatrne preložíme na tácku, do stredu navrstvíme vyšľahanú smotanu, pofrkáme roztopenou čokoládou, pridáme na kocky pokrájanú hrušku, posypeme opraženými, nasekanými orieškami a na vrch nastrúhame kôru z pomaranča.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Teľací rezeň s višňovou omáčkouLabanská pečienkaMäsové guľky s kokosomHorúca čokoláda s kávouVyprážaný hermelín s brusnicamiŠunkovo-syrové cestovinyŠalát s čínskou kapustouVločky s prosomLevie okoVaječný punč s sherry