4-6 porcií:
50 dkg perkeltu z jahňaciny príp. z bravčoviny
30 dkg na menšie kocky nakrájaných zemiakov
30 dkg fazuľkových strukov (zelené alebo žlté)
rasca
2 bobkové listy
1 ČL sekaného čerstvého alebo 1/2 ČL sušeného kôpru
2 dl smotany na varenie
citrónová šťava podľa chuti
Príprava
1. Základom polievky je dobre pripravený, chutný perkelt. Osobitne uvaríme zemiaky aj zelenú fazuľku. Fazuľkové struky s kôprom a so soľou, zemiaky s rascou, bobkovým listom a so soľou. Nalejeme len toľko vody, aby zelenina bola ponorená vo vode.
2. Keď sú zemiaky aj fazuľkové struky hotové, pridáme ich aj s vodou, v ktorej sa varili k perkeltu a necháme spolu zovrieť. Smotanu izbovej teploty zalejeme do polievky, rozmiešame na slabom ohni ešte spolu varíme niekoľko minút. Stiahneme z ohňa, necháme trochu vychladnúť a dochutíme citrónovou šťavou.
3. Hotová polievka najlepšie chutí zohriatá na druhý deň :)
Čas prípravy je uvedený bez času potrebného na prípravu perkeltu.