Hovädzí stroganov
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
60 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
500 g hovädzieho mäsa (sviečková, alebo falošná sviečková)
250 ml smotany na varenie alebo na šľahanie
250 ml kyslej smotany
250-300 g šampiňónov (čerstvé alebo z konzervy)
2 stredné sterilizované kyslé uhorky
1,5 dl bieleho vína
1 stredná cibuľa
2 PL plnotučnej horčice
2 PL paradajkového pretlaku
2 strúčik cesnaku
petržlenová vňať
mleté čierne korenie
soľ
olej
Príprava
1. Šampiňóny ak sú čerstvé, očistíme, ak z konzervy, tak zlejeme z nich vodu. Vo väčšej panvici (do ktorého sa zmestí potom aj mäso) ich rýchlo opražíme, aby dostali zlatistú farbu. Keď sú hotové, vyberieme ich a odložíme na bok.
2. Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (cca 5x5 cm) alebo na pásiky. Na tej istej panvici ho opražíme na menšom množstve oleji, osolíme, okoreníme. Mäso má byť opražené z každej strany, potom ho tiež vyberieme z výpeku. Mäso nepečieme dlho, hlavne, ak máme pravú sviečkovú.
3. Cibuľu nakrájame na menšie kocky, pridáme do výpeku a orestujeme do sklovita. Keď je cibuľa skoro hotová, pridáme roztlačený cesnak, horčicu a paradajkový pretlak a všetko dôkladne pomiešame a opražíme. Keď sa na panvici objavia prilepené časti z omáčky, ktoré sa skaramelizovali, podlejeme rýchlo vínom, aby sa prilepené čiastočky rozvarili a omáčku príjemne dochutili. Omáčku varíme ešte niekoľko minút, aby sa z vína vyparil alkohol.
4. Do omáčky pridáme na kocky pokrájanú kyslú uhorku (*), nasekanú petržlenovú vňať, kyslú smotanu a smotanu na varenie. Všetko dôkladne pomiešame, necháme zovrieť a môžeme pridať opečené mäso.
5. Mäso varíme pod pokrievkou cca 10 minút - v prípade, ak pracujeme so sviečkovou. Ak Stroganoff robíme z falošnej sviečkovej, tak doba varenia a pečenia sa predlžuje, lebo falošná sviečková potrebuje viac času varenia, aby zmäkla.
Hotové hovädzie mäso na spôsob stroganov podávame s dusenou ryžou alebo cestovinami.
(*) Pri tomto postupe do omáčky môžeme spolu s uhorkou pridať aj sterilizované cibuľky a kôru z citróna.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Šampiňonovo-šunkové kuracie prsiaSladkokyslé kuracie prsia z rúryČalamádaJablková torta s vanilkovým krémomŠkoricovo-jablkové osie hniezdaNepečená jablková tortaLinecké s pomarančovým krémomKačica na pomarančochŠľahačkovo-jahodové palacinkyOvocný šalát so syrom