Musaka

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) bazalka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

3 baklažány
600 g mletého mäsa
600 g zemiakov
3 paradajky
1 cibuľa
150 ml červeného vína
2 PL masla
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
škorica

Bešamel:
3 PL masla
5 PL hladkej múky
700 ml mlieka
veľká hŕstka strúhaného syra
3 žĺtky
soľ
strúhaný muškátový oriešok


Príprava

1. Zemiaky uvaríme v šúpke. Očistíme a nakrájame na kolieska. Baklažány ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm, z oboch strán posolíme a necháme vypotiť.

2. Potom ich osušíme a prudko opražíme z oboch strán na oleji. Na masle opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, osolíme, okoreníme a ochutíme väčšou štipkou škorice. Zalejeme vínom, pridáme paradajky, ktoré sme najprv ošúpali (spariť horúcou vodou, aby sa dali šúpať) a nakrájali na drobné kúsky.

3.Varíme do zhustnutia. Na dno pekáča poukladáme plátky zemiakov, zakryjeme ich mäsovou zmesou, na to naukladáme opražené baklažány a všetko zalejeme bešamelom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C 30 - 40 minút dozlata.

4. Bešamel: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme ju mliekom, dobre rozmiešame a varíme do zhustnutia. Odstavíme, vmiešame žĺtky, osolíme, okoreníme muškátovým orieškom a vmiešame syr. Je to dosť pracné a časovo náročné jedlo, ale veľmi chutné.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Syrová roláda
Perníkové rezy
Kakaová roláda s orechovým krémom
Sviatočný syrový šalát
Zamatová roláda
Frankfurtská polievka
Rohlíkové knedlíky
Marinované kotlety
Rýchly kapustový šalát
Jelenie ragú na červenom víne