100 g kandizovaného ovocia (pomaranč, čerešne, citrón,...)
150 ml smotany na šľahanie
100 g masla
100 g hnedého cukru
½ balíčka vanilkového cukru
50 ml medu
2 PL hladkej múky
100 g nasekaných mandlí
200 g mandľových lupienkov
100 g horkej čokolády
2 ČL oleja
Príprava
1. Kandizované ovocie nadrobno pokrájame. Smotanu s maslom, medom, hnedým a vanilkovým cukrom necháme zovrieť a rozpustiť. Po troškách primiešame múku a madľové lupienky.
2. Nakoniec pridáme kandizované ovocie, nasekané mandle, opäť necháme zovrieť, a stiahneme z ohňa. Plech vystelieme papierom na pečenie a pomocou dvoch lyžičiek formujeme kôpky vo vzdialenosti asi 5 cm od seba.
3. V rúre vyhriatej na 180°C pečieme asi 12 minút do zlatohneda. Upečené florentínky vyberieme z plechu a necháme mierne vychladnúť. Čokoládu rozpustíme v teplom vodnom kúpeli a prilejeme olej. Koláčiky obrátime spodkom nahor, jemne polejeme čokoládou a necháme stuhnúť.