Galette des Rois - trojkráľový francúzsky koláč
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
90 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
Prísady na koláč s priemerom 28 cm
2 ks lístkového cesta po 275 g
1 žĺtok na potretie
1 bielok na potretie
krém:
10 dkg cukru
2 bal. vanilkového cukru
1,5 dkg kukuričného alebo zemiakového škrobu
2 žĺtky
70 ml mlieka
6 dkg creme fraiche alebo mascarpone, príp. jemný tvaroh
1 dkg masla
Mandľová plnka:
15 dkg masla
1 vajce
1 žĺtok
7 dkg cukru
15 dkg mletých mandlí
2 bal. vanilkového cukru
strúhaná kôra z 1 citróna
25 ml rumu (nemusí byť)
Príprava
Rúru zapneme na 200 stupňov.
1. Najprv si pripravíme krém: Žĺtok vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a so škrobom. V malom hrnci pri stálom miešaní necháme zovrieť mlieko s creme fraiche. Vaječnú hmotu opatrne vmiešame do mlieka a chvíľu povaríme, usilovne miešame. Do uvareného pridáme maslo, pomiešame a necháme vychladnúť.
2. Mandľová plnka: Maslo vymiešame do penista, vmiešame vajce, žĺtok, cukor a vanilkový cukor, pridáme mleté mandle a strúhanú citrónovú kôru. Zmiešame s vychladnutým vaječným krémom a rumom.
3. Lístkové cesto rozvaľkáme na 2 kruhy s priemerom 28 cm. Jeden kruh preložíme do vymastenej okrúhlej formy, popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným bielkom a rovnomerne naň navrstvíme plnku. Druhý kruh tiež popicháme potrieme bielkom a a potretou stranou dole, položíme na plnku. Okraje kruhov stlačíme dokopy, aby nám plnka nevytiekla. Vrch koláča potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme 10 minút na 200 stupňoch, potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ďalších 35 minút.
Galette des Rois je tradičný francúzsky koláč, ktorý pochádza z Bretagne. Pečie sa na sviatok Troch kráľov.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Marinované hovädzie pečené na rýnsky spôsobAnglické zemiakyMaková torta bez pečeniaČerešne alebo višne do štrúdle alebo koláčov (nasurovo)Bravčové mäso na smotaneKačica na pomarančochPolovecká polievkaCestoviny so šampiňónmiKura na mede a horčiciTradičné úhrabky