4 malé artičoky alebo 4 srdiečka artičok
1 PL octu
soľ
1 ČL citrónovej šťavy
½ ČL jablkového rôsolu
100 g pečeňovej pasty
2 cm sardelovej pasty
1/8 lit. šľahačkovej smotany
mleté biele korenie
šalátové listy
1 oliva
petržlenová vňať
Príprava
1. Stonky a tvrdé listy artičok odstránime. Špičky listov odstrihneme. Artičoky varíme asi 15 minút v octovej vode, kým sa lístky nedajú ľahko oddeliť. Zlejeme.
2. Artičoku uchopíme, stredné lupienky vykrútime a vytiahneme. Stred vydlabeme lyžičkou.
3. Citrónovú šťavu zmiešame s teplým jablkovým rôsolom, artičoky natrieme.
4. Pečeňovú paštétu vidličkou roztlačíme, pridáme sardelovú pastu, smotanu a korenie a vyšľaháme do peny. Srdiečka artičok naplníme, ozdobíme petržlenovou vňaťou a šalátovými listami.