60 g lúpaných slnečnicových semienok
100 g sušených marhúľ
150 g hrozienok
Cesto:
300 g hladkej múky
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou
170 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 vajec
100 ml kefíru
125 ml oleja
Na potieranie:
2 vrchovaté PL marhuľovej marmelády
1 PL vody
1. Semienka slnečnice opražíme na panvičke nasucho do zlatista. Marhule nakrájame na malé kocky. Kúsky marhúľ zmiešame s hrozienkami a semienkami slnečnice.
2. Na cesto premiešame múku s kypriacim práškom a preosejeme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l. Zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vajcia, kefír a olej. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potriasieme (15-30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte premiešame metličkou alebo vareškou tak, aby sme suché prísady odstránili z okraja nádoby a vmiešali do cesta.
3. Pripravené sušené ovocie so semienkami rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu zmesi zamiešame do cesta.
4. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (Ø 26 cm) a uhladíme. Posypeme druhou polovicou sušeného ovocia a semienok. Formu dáme do rúry a pečieme (180 °C asi 45 minút).
5. Koláč necháme asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ho z formy uvoľníme a necháme vychladnúť na mriežke.
6. Na potretie prepasírujeme marmeládu cez sitko a prevaríme s vodou. Koláč potrieme horúcou marmeládou a necháme stuhnúť.