100 g masla
5 až 7 vajec
230 g polohrubej múky
1 lyžička cukru
asi 1 kg kokosového tuku alebo olej na praženie
práškový cukor na posýpanie
¼ l vody
štipka soli
Poleva:
práškový cukor
rum
Príprava
1. Vodu prevaríme so soľou a cukrom. Za stáleho miešania prisypeme múku a stále miešame, kým nevznikne hladké cesto, ktoré sa nechytá k stenám nádoby. Prikryté vlhkou utierkou ho necháme vychladnúť.
2. Do cesta postupne vmiešame vajcia, kým sa nezačne hodvábne lesknúť a pri striekaní si udrží želaný tvar.
3. Pergamen potrieme zmäknutým kokosovým tukom a necháme stuhnúť. Zdobiacim vrecúškom s hviezdicovitou násadkou striekame vždy striedavo po 4 veterníky.
4. Tuk na praženie, ktorý musí dosahovať v hrnci do výšky 6 cm, rozpálime. Papier s veterníkmi zdvihneme a otočíme. Tuková vrstva sa tým zohreje a veterníky sa odlepia z papiera.
5. Venčeky pražíme najprv prikryté, po otočení dopražíme bez pokrievky. Vyberáme sitkom alebo dierkovanou naberačkou. Na mriežke ich necháme odkvapkať a poprášime cukrom.
6. Povrch veterníkov potrieme polevou zo zmesi cukru a rumu.