Sushi domáce

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

Porcia: 3 rolky (po nakrájaní 20-24 ks - maki alebo uramaki)

240 g sushi ryže (cca 1 šálka)
240 g vody (cca 1 šálka)
štipka soli
15 ml r​y​žového octu
1 plochej PL cukru

Ostatné ingrediencie:
3 pláty morských rias na sushi​ - nori​
100 g surimi (krabie) tyčiniek
avokádo
omeleta z 1 vajca
pasta wasabi
sójová omáčka (nie skladká)

okrem týchto môžeme použiť​ ďalšie​ ingrediencie, ktoré sme nakrájal​i​ na tenšie pásiky: čerstvý losos, údený losos, čerstvý tuniak, maslová ryba, uhorka, kápia paprika, a iné typické pre sushi...


Príprava

1. Ryžu niekoľkokrát opláchneme (v Japonsku to robia z tradície 7-krát), kým voda nebude priesvitná, scedíme. Pridáme vodu​ v pomere​ 1:1 (1 diel vody 1 diel ryže) a štipku soli. Privedieme do varu, potom znížime​ teplotu na stredný stupeň, a na miern​om​ plameni pod podkrievkou varíme 15 minút. Hrniec odstavíme a necháme pokrytú ešte 5 minút.

2. Pripr​a​víme​ si ​nálev na ryžu: ryžový ocot a cukor miešame, kým sa cukor neroztopí.

3. Uvarenú ryžu vložíme do plochej sklenej misy (nemôže byť kovová), ktorú polejeme s octovo-cukrovým nálevom. Potom dôkladne ale opatrne premiešame ryžu. Ryža bude veľmi lepkavá, preto keď s ňou pracujeme, musíme mať prsty mokré, preto​ ich​ treba namáčať do vody. Po vychladnutí je ryža pripravená na sushi.

4. Pripravíme omeletu: upečieme ju z oboch strán. Necháme vychladnúť a pokrájame na tenšie prúžky.

Prírprava roliek:

5.​​ Pripravenú ryžu rozdelíme na 3 ​časti, kedže ro​b​íme 3 rolky z 3 plátkov morských rias.

6. ​​Plátok​ z​ morsk​ých​ rias​ s lesklejšou stranou nadol​ položíme na bambusovú podložku (ak nemáme, tak na kuchynskú utierku), pomocou​ ktorej​ budeme tvoriť rolku. ​​​Čiže ryža potom pôjde na matnú stranu plátu. ​

7. Prvú časť ryže rovnomerne rozložíme ​na​ plát​o​k z rias. Robíme to mokrými prstami, aby sa ryža nelepila. Ryžu dôkladne pritlačíme na riasy ​v hrúbke ​cca 0,5-0,8 mm. ​​Od nás vzdialenejší okraj ​plátu zostáva voľný cca 3 cm. ​K nám bližšiu stranu ryže jemne potrieme pastou wasabi. S pastou wasabi opatrne, lebo je veľmi štiplavá!

8. ​Krabie tyčinky, avokádo, omeletu pokrájame na tenšie pásiky a priložíme ich na ryžu, na tú časť, ktorú sme ​pred tým potreli pastou wasabi. Pozri obrázok č. 3. Dávame si pozor, aby sa ryža nedostala pod riasu, aby sa nám pri rolovaní​ ryža​ nelepila zvrchu na rolku.

9. Pomocou bambusovej podložky alebo kuchynskej utierky ​pevne ​zrolujeme riasu so surovinami. Pri zatočení jemne zatlačíme riasu s plnkou. Koniec ​plátu, ktorý sme ​nechali voľný, jemne namočíme a pokračujeme s rolovaním. Takto sa nám koniec riasy pekne prilepí na celú rolku.

10. Hotové rolky nakrájame na rovnaké 3-5 cm hrubé rolády. Tieto rolády sa nazývajú maki. Krájame ich ostrým a mokrým nožom, v ​opačnom prípade ​s​a ryža lepí na nôž a rolády budú nepekné.

Hotové sushi podávame so sójovou omáčkou a pastou wasabi, do ktorých namáčame rolády.

Ak chceme vytvoriť typ uramaki (​obrátené maki), tak všetko robíme ako v popise do bodu č. 7. Potom posypeme ryžu obyčajnými (a čiernymi) sezamovými semiačkami, ktoré​ mokrými rukami pritláčame do ryž​e​. Sezamové semiačka môžeme predtým jemne opražiť na ​suchej panvici, chu​ť​ovo budú výraznejšie. Cel​ý plát s ryžou ​obrátime tak, aby ryža bola smerom dole​ a plát nori hore​. Pokračujeme postupom č. 8.: na riasu natr​i​eme​ jemný pások​ z pasty wasabi, na to idú suroviny a zrolujeme riasu. Takto máme ryžový pás vonku, to je uramaki.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Frankfurtská polievka
Ľadový šalát s vajíčkami
Čučoriedková roláda
Cuketový pekáč
Tvarohový koláč – nie sladký
Hlivové rezne
Florentínky
Hruškový koláč s mandľami
Roštenka na horčici
Bravčové karé s rokfortovou omáčkou
PRIHLÁSENIE