100 g strúhaného tvrdého syra typu eidam
250 g pšena
1 l zeleninového vývaru z kocky
1 PL zrniek horčice (môžeme vynechať alebo nahradiť rascou)
6 PL masla
1 cibuľa
600 g mrkvy
2 PL kryštálového cukru
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
soľ
Príprava
1. Cibuľu nadrobno nakrájame a opečieme na 1 PL masla. Pridáme k nej pšeno, opečieme, podlejeme vývarom a na miernom ohni varíme približne 10 minút. Primiešame strúhaný syr a odstavíme z ohňa.
2. Mrkvu umyjeme, ošúpeme a pokrájame na pásiky. V hrnci rozpustíme 2 PL masla, mrkvu zľahka opečieme, pridáme 100 ml vody, osolíme, okoreníme a prikryté varíme zhruba 5 minút. Odokryjeme a na silnejšom ohni vyvaríme tekutinu. Pridáme cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Ku koncu pridáme horčicu a dochutíme soľou a korením.
3. Do pšenovej zmesi pridáme nasekanú petržlenovú vňať, zamiešame a vyformujeme fašírky. Na panvici rozohrejeme zvyšok masla a fašírky na ňom dozlatista opečieme. Fašírky podávame s dusenou mrkvou.