Šťavnaté karé s mrkvovými variáciami
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
90 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
Mäso a omáčka:
500 g bravčového karé
1 stredná mrkva
1 menší petržlen
1 menšia cibuľa
mleté čierne korenie
soľ
rasca
mletá červené paprika
1 PL plnotučnej horčice
trochu masla
Pyré:
5 stredných mrkiev
1 stredný zemiak
25 g masla
kôra z polovice pomaranča
1 PL citrónovej šťavy
rímska rasca (nemusí byť)
olivový olej
mleté čierne korenie
soľ
Opekaná mrkva:
1 stredná mrkva
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
1 KL medu
Príprava
1. Bravčové karé umyjeme, nakrájame na pláty. Mäsové pláty na okraji narežeme, vyklepeme, osolíme, okoreníme. Mäso vo väčšom hrnci rýchlo opražíme z obidvoch strán. Postupne upečieme všetky pláty mäsa. Upečené vyberieme z hrnca a odložíme. Dávame pozor, aby nám výpek nezhorel, lebo ho budeme potrebovať.
2. Na výpeku orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme mrkvu a petržlen, ktorý sme nakrájali na menšie kusy, resp. na kolieska.
3. K orestovanej zelenine vložíme naspäť mäso, zalejeme vodou, aby mäso pokrylo. Pridáme soľ, mletú papriku, rascu podľa chuti a varíme na strednom ohni cca 45 minút. Ak by sa voda odparila, môžeme postupne pridávať, ale nie príliš veľa, aby na konci nebola šťava veľmi riedka.
4. Zemiak ošúpeme, nakrájame na kocky, v osolenej vode uvaríme.
5. Jednu mrkvu očistíme, pokrájame na julienne (veľmi tenké pásiky cca 5 cm dlhé) a zatiaľ odložíme bokom.
6. Ostatnú mrkvu na pyré očistíme, nakrájame na menšie kocky a tiež uvaríme v osolenej vode. Do vody môžeme pridať rímsku rascu.
7. Uverenú a scedenú mrkvu rýchlo opražíme na olivovom oleji - cca 5 minút (mrkva nemôže zhnednúť). Scedený zemiak a opraženú mrkvu pomiešame, pridáme maslo, pomarančovú kôru, citrónovú šťavu. Ponorným mixérom rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Ak treba, pyré ešte osolíme, okoreníme. Pyré má byť dostatočne osolené a od citrucov kyslasté.
8. Zmäknuté mäso vyberieme z hrca, zo šťavy a zeleniny si pripravíme omáčku: do šťavy pridáme maslo, horčicu a rozmixujeme ponorným mixérom, aby sme dostali hladkú omáčku. Podľa chutí ešte osolíme.
9. Odložené pásiky z mrkvy prudko opražíme na olivovom oleji, osolíme, okoreníme a keď je už mrkva hotová, pridáme med a pražíme už len pol minúty, mrkvu vyberieme.
Hotové bravčové karé podávame s mrkvovo-zemiakovým pyré, omáčkou a ozdobíme sladkou opraženou mrkvou.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Chrumkavá sviečkovicaZbojnícke ražničiHruška s čokoládovým krémomNátierka z údeného syraRezne v zemiakovom cestíčkuPlnený hermelín (2 verzie)Slovenské medové krémešeBurgundské hovädzie ragú - Boeuf Bourguignon (podľa Julii Child)Pečený baklažán ako príloha k mäsuHovädzí perkelt