Nemiesený chlieb

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

1 kg špaldovej alebo hladkej múky (špeciál alebo T650)
6 - 8 dcl vlažnej vody
7 g sušeného droždia
2,5 dkg soli


Príprava

1.Pomiešame suché prísady, pridáme vodu a vareškou premiešame. Zakryjeme čistou utierkou, dáme a misu položíme na miesto bez prievanu (najlepšie do studenej rúry) a necháme kysnúť 12 hodín, napr. od večera do rána.
2. Po 12 hodinách dáme liatinový kastról alebo misu z jenského skla do rúry, rúru zapneme na najvyšší stupeň. Vykysnuté cesto vylejem na dobre pomúčenú dosku, prehneme z prava do ľava, z ľava do prava, zhora na dol a z dola na hor. Zakryjeme utierkou a necháme odležať, kým sa rúra nezohreje.
3. Z rúry opatrne vyberieme horúci kastról alebo misu, vložíme cesto, zakryjeme pokrývkou a zakryté pečieme 30 minút. Po 30 minútach zložíme pokrývku a chlieb pečieme ešte 25-30 minút.

Jednu tretinu hladkej múky môžeme nahradiť aj celozrnnou, do múky môžeme namiešať aj slnečnicové, tekvicová alebo ľanové semiačka, príp. rascu.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Ruské vajce
Halušky maslové
Francúzske zemiaky
Kapor v šampiňónovej omáčke
Cviklovo-rukolový šalát s parmezánom
Babičkina jablková štrúdla
Piškóty v lístkovom ceste
Sekaná z husacích pŕs s jablkovým kompótom
Bravčové rezne na šampiňónoch
Kapusta s mäsom a la Iva