Sabolčská makovo-jablková torta

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

Cesto (tortová forma s priemerom 20 cm):
7 bielkov
20 dkg cukru
1 bal. vanilkového cukru
15 dkg nemletého maku
4 dkg sladkej strúhanky (napr. rozdrvené detské piškóty)
8 dkg strúhaných jabĺk
strúhaná kôra z 1/2 citróna

Krém:
2,5 dl mlieka
10 dkg cukru
3 žĺtky
1 bal. vanilkového pudingu
2 dl vyšľahanej rastlinnej šľahačky alebo
1 sáčok šľahačky v prášku

Jablková plnka:
20 dkg strúhaných jabĺk
3 dkg masla
5 dkg cukru
1 bal. vanilkového cukru
šťava z 1/2 citróna
trochu škorice
1 PL vody
1PL zemiakového alebo kukuričného škrobu


Príprava

1. Vyšľaháme bielky, postupne prišľaháme aj cukor a vyšľaháme tuhý lesklý sneh.

2. Pomiešame mak, rozdrvené detské piškóty, citrónovú kôru a strúhané jablká. Opatrne primiešame bielkovú penu. Hmotu vylejeme na veľký plech na pečenie vyložený papierom na pečenie a plát upečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov - cca 15 minút.

3. Z upečenej, ešte teplej piškóty stiahneme papier a necháme úplne vychladnúť. Z vychladnutého piškótového plátu vykrojíme tri rovnaké kruhy s priemerom 20 cm. Jeden plát položíme na tácku, potrieme polovicou krémovej plnky, nasleduje druhý plát, ktorý potrieme jablkovou plnkou, priložíme tretí plát. Vrch a boky torty tiež potrieme krémom. Vrch torty posypeme makom.

4. Krém: žĺtky, polovicu cukru, vanilkový cukor, pudingový prášok a trochu mlieka na hladko vymiešame. Pridáme zvyšok mlieka, pomiešame a za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Z rastlinnej šľahačky alebo zo šľahačky v prášku vyšľaháme tuhý sneh, ktorý šľahačom zašľaháme do vychladnutého pudingu.

5. Jablková plnka: v rajnici rozpálime maslo, pridáme cukor, škoricu a citrónovú šťavu a za stáleho miešania skaramelizujeme. Pridáme jablká a za občasného miešania podusíme do mäkka. K mäkkým jablkám prilejeme škrob rozmiešaný v 1 PL vody a varením hmotu zahustíme. Plnku necháme vychladnúť.

Upečené piškótové cesto môžeme rozrezať aj na 3 rovnako široké pásy, ktoré naplníme a krájame na ľubovolné rezy.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Zapekané cestoviny
Anglické rohlíky
Kurča Kung Pao
Nealkoholický ríbezľový nápoj
Krehké syrové rezy
Pečeňová nátierka
Papriková sekaná
Šalát s debrecínskou salámou
​Pečený baklažán ako príloha k mäsu
Cestoviny s fazuľovo-paradajkovou omáčkou