Ríbezľový džem

Čas prípravy Zložitosť Cena
  45 minút
tento recept pridal(a) bosorka13
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Na 6 pohárov po 450g:

cca 1 kg ríbezlí
želírovací cukor
6 lyžičiek malinového destilátu – môže, ale nemusí byť


Príprava

1. Ríbezle odšťavníme. Keď nemáme odšťavovač, tak bobule roztlačíme, hmotu dáme do čistej gázy, zavesíme a necháme odkvapkať. Množstvo šťavy odmeriame, potrebujeme presne rovnaké množstvo cukru. Šťavu privedieme do varu, postupne pridávame cukor. Necháme mierne bublať. Vyvarujeme sa silnému varu, lebo to ničí pektín.

2. Asi po 15 minútach necháme niekoľko kvapiek stuhnúť na studenom tanieri. Ak je hmota pevná a drží pokope, je džem hotový. Ak sa tekutina rozlieva a kvapky sa od seba oddeľujú, treba ešte chvíľku povariť.

3. Džem plníme do pohárov, prikrývame utierkou a dávame odpočinúť. Napevno uzatvárame neskôr.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Viedenská roštenka
Bláznivý koláč ku káve
Mäso dvoch vôni a chutí
Ovsená kaša s ovocím
Chutný bazový sirup
Cestovinový šalát s tuniakom v paradajkovej omáčke
Roštenka na horčici
Sladkokyslé kuracie prsia z rúry
Orechové trojuholníky
Koložvárska kapusta