Na 6 pohárov po 450g:
cca 1 kg ríbezlí
želírovací cukor
6 lyžičiek malinového destilátu – môže, ale nemusí byť
1. Ríbezle odšťavníme. Keď nemáme odšťavovač, tak bobule roztlačíme, hmotu dáme do čistej gázy, zavesíme a necháme odkvapkať. Množstvo šťavy odmeriame, potrebujeme presne rovnaké množstvo cukru. Šťavu privedieme do varu, postupne pridávame cukor. Necháme mierne bublať. Vyvarujeme sa silnému varu, lebo to ničí pektín.
2. Asi po 15 minútach necháme niekoľko kvapiek stuhnúť na studenom tanieri. Ak je hmota pevná a drží pokope, je džem hotový. Ak sa tekutina rozlieva a kvapky sa od seba oddeľujú, treba ešte chvíľku povariť.
3. Džem plníme do pohárov, prikrývame utierkou a dávame odpočinúť. Napevno uzatvárame neskôr.