Pomarančová omáčka s brusnicami

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Rozpočet na 4 poháre po ¼ l:
1 veľký pomaranč s chemicky neošetrovanou kôrou
500 g brusníc
500 g želírovacieho cukru


Príprava

1. Brusnice umyjeme, rozoberieme na jednotlivé bobuľky a osušíme v utierke. Pomaranč umyjeme horúcou vodou a tiež osušíme. Kôru z neho nastrúhame najemno. Dužinu rozkrojíme na polovicu a šťavu vytlačíme. Všetko premiešame.
2. Zmes postupne vkladáme do zapnutého mixéra a rozmixujeme na pyré. Necháme chvíľku odpočinúť. Po 10 minútach šľaháme na najnižšom stupni, kým sa cukor celkom nerozpustí.
3. Na omáčku si pripravíme malé fľaše so širokým hrdlom, ktoré predtým vyvaríme a necháme mierne vychladnúť. Naplníme omáčkou a uzatvoríme: vo viečku pred uzavretím zapálime trošku silného alkoholu. Fľaše musia byť naplnené až po okraj. Po otvorení ich skladujeme v chladničke a spotrebujeme v čo najkratšom čase.

Rady: Môžeme použiť aj na dochucovanie šalátových zálievok a marinád, hnedých omáčok k divine, červenej kapusty a sladkých jedál. Výborné sú kombinácie tejto omáčky s jablkovo-hruškovým kompótom, jemnými krémami, zrmrzlinou.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Tvarohovo-jablkové rezy
Rezy Suzette
Pardubicské hrianky
Fašírka so syrom a pšenom
Cesto na kysnutý koláč z celozrnnej múky
Jahodový džem
Bábovka á la Sacher
Ražniči s opekanými zemiakmi
Pikantná cesnaková nátierka
Bláznivý koláč ku káve