Pomarančová omáčka s brusnicami

tento recept pridal(a) diana na www.dobroty.sk

Prísady

Rozpočet na 4 poháre po ¼ l:
1 veľký pomaranč s chemicky neošetrovanou kôrou
500 g brusníc
500 g želírovacieho cukru


Príprava

1. Brusnice umyjeme, rozoberieme na jednotlivé bobuľky a osušíme v utierke. Pomaranč umyjeme horúcou vodou a tiež osušíme. Kôru z neho nastrúhame najemno. Dužinu rozkrojíme na polovicu a šťavu vytlačíme. Všetko premiešame.
2. Zmes postupne vkladáme do zapnutého mixéra a rozmixujeme na pyré. Necháme chvíľku odpočinúť. Po 10 minútach šľaháme na najnižšom stupni, kým sa cukor celkom nerozpustí.
3. Na omáčku si pripravíme malé fľaše so širokým hrdlom, ktoré predtým vyvaríme a necháme mierne vychladnúť. Naplníme omáčkou a uzatvoríme: vo viečku pred uzavretím zapálime trošku silného alkoholu. Fľaše musia byť naplnené až po okraj. Po otvorení ich skladujeme v chladničke a spotrebujeme v čo najkratšom čase.

Rady: Môžeme použiť aj na dochucovanie šalátových zálievok a marinád, hnedých omáčok k divine, červenej kapusty a sladkých jedál. Výborné sú kombinácie tejto omáčky s jablkovo-hruškovým kompótom, jemnými krémami, zrmrzlinou.