500 gr hladkej múky
1 ČL soli
1 ČL mletého kardamónu
80 g roztopeného masla/margarínu
75 g cukru
1 celé vajce
1 žĺtok
200 ml mlieka
40 g čerstvého, alebo 14 g sušeného droždia
1 ČL cukru
Plnka:
100 g masla/margarínu
100 g cukru
1 ČL mletej škorice
100 -150 g mletých mandlí
Na potretie:
1 bielok
Príprava
1. Najprv si prichystáme kvások z trochu mlieka, droždia a 1 ČL cukru a necháme ho postáť, Z uvedených surovín urobíme klasické kysnuté cesto spolu s kváskom. Necháme vykysnúť v teple (cca 1 hodinu).
2. Kým nám cesto kysne, pripravíme si plnku: maslo/margarín, cukor, škoricu a mandle vymiešame, odložíme bokom.
3. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka premiesime, vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi cca 50x30 cm. Rovnomerne potrieme maslovo-mandľovou plnkou.
4. Potreté cesto zrolujeme ako závin a ostrým nožom pokrájame na 12 kúskov-slimákov. Poukladáme ich na papierom na pečenie vyložený plech a každý kúsok potrieme vaječným bielkom.
5. Slimáky necháme 15-20 minút podkysnúť na plechu, medzi tým zapneme rúru na 200 stupňov. Slimáky vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do zlatohneda.