Nórsky mandľový slimák - Skilligsboller

tento recept pridal(a) mamina na www.dobroty.sk

Prísady

Cesto:

500 gr hladkej múky
1 ČL soli
1 ČL mletého kardamónu
80 g roztopeného masla/margarínu
75 g cukru
1 celé vajce
1 žĺtok
200 ml mlieka
40 g čerstvého, alebo 14 g sušeného droždia
1 ČL cukru

Plnka:
100 g masla/margarínu
100 g cukru
1 ČL mletej škorice
100 -150 g mletých mandlí

Na potretie:
1 bielok


Príprava

1. Najprv si prichystáme kvások z trochu mlieka, droždia a 1 ČL cukru a necháme ho postáť, Z uvedených surovín urobíme klasické kysnuté cesto spolu s kváskom. Necháme vykysnúť v teple (cca 1 hodinu).

2. Kým nám cesto kysne, pripravíme si plnku: maslo/margarín, cukor, škoricu a mandle vymiešame, odložíme bokom.

3. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka premiesime, vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi cca 50x30 cm. Rovnomerne potrieme maslovo-mandľovou plnkou.

4. Potreté cesto zrolujeme ako závin a ostrým nožom pokrájame na 12 kúskov-slimákov. Poukladáme ich na papierom na pečenie vyložený plech a každý kúsok potrieme vaječným bielkom.

5. Slimáky necháme 15-20 minút podkysnúť na plechu, medzi tým zapneme rúru na 200 stupňov. Slimáky vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do zlatohneda.