25 až 30 dkg hladkej múky
11 dkg masla
2 dkg droždia
2 vajcia
mlieko
2 dkg práškového cukru
citrónová kôra
1/4 l maku
1. Maslo a cukor vymiešame s jedným vajcom a jedným žĺtkom a troškou citrónovej kôry. Potom pridáme droždie vykysnuté v 4 PL mlieka osladeného kockou cukru.
2. Primiešame múku, štipku soli a menší hrnček vlažného mlieka, aby bolo cesto vláčne. Dobre vypracujeme a necháme asi pol hodinu kysnúť.
3. Medzitým zomelieme mak, pridáme k nemu vlažné mlieko, vymiešame a pridáme ešte žĺtok, citrónovú kôru, 2 kusy rozdrvených klinčekov, trošku škorice, 2 lyžice rozpusteného masla a cukor podľa chuti.
4. Vykysnuté cesto na tenko rozvaľkáme na múkou posypanej väčšej utierke, potrieme makovou plnkou a stočíme do závinu. Preložíme na pripravený plech a necháme ešte 15 minúť kysnúť.
5. Závin potrieme rozpusteným maslom, posypeme mandľami a pečieme asi 45 minút vo vyhriatej rúre na 180 - 200 stupňov.