Kysnuté koláče s jablkovou náplňou

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a) bazalka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

1 kg hladkej múky špeciál (môže byť aj celozrnná)
2 PL masti, masla alebo Hery
1 šľahačka
mlieko podľa potreby
2 balíčky sušených kvasníc (42 g)
2 žĺtka
ušľahaná pena z 2 bielok
1 ČL soli
200 g kryštálového cukru

Náplň:
asi 2 kg jabĺk
cukor
vanilkový alebo škoricový cukor
hrozienka
nasekané orechy

Posýpka:
hladká múka
cukor
maslo


Príprava

1. Kvasnice dáme do hrnčeka s trochou cukru a vlažného mlieka a necháme nakysnúť kvások.

2. Do misy dáme múku, soľ, cukor, šľahačku, tuk, žĺtka, kvasnice, podľa potreby mlieko a všetko dobre vymiesime. Necháme vykysnúť.

3. Po vykysnutí dávame veľkou lyžicou kôpky na múkou posypanú dosku a roztlačíme ich na malé placky, plníme vychladnutou plnkou.

4. Plnku pripravíme z asi z 2 kg jabĺk, ktoré očistíme a dusíme s trochou cukru na kašu. Podľa potreby podlievame vodou. Pridáme vanilkový alebo škořicový cukor. Môžeme pridať hrozienka či nasekané oriešky.

5. Na koláče dáme trochu jabĺk a posýpku. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Rezance pani uhliarky
Šalát s rukolou a so sušenými paradajkami
Toasty na anglický spôsob
Višňový koláč
Fašiangové šišky
Losos s citrónovo-smotanovou omáčkou
Maliny s ríbezľovým nektárom
Pomarančové kurča s mandľami
Mrkvovo-zemiakový šalát s kozím syrom
Bravčový fazuľový guláš