Kura na červenom víne - Coq au vin
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
 120 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu

Prísady
5 dkg masla
2 PL oleja
8-10 ks malých cibuliek / šalotiek
10 dkg oravskej slaniny
25 dkg drobných šampiňónov (môže byť aj konzerva)
4 kuracie stehná
4 kuracie prsia
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 PL paradajkového pretlaku
1 PL múky
2,5 dl suchého červeného vína
5 dl vývaru alebo vody
1 vetvička čerstvého rozmarínu alebo 0,5 ČL sušeného
1 ČL sušenej petržlenovej vňate
2 bobkové listy
soľ
mleté čierne korenie
Príprava
1. Vo väčšom hrnci roztopíme 2,5 dkg masla, ridáme olej a opražíme celé cibuľky. Opražené cibuľky vyberieme a odložíme bokom. Na tom istom tuku opražíme na pásiky pokrájanú slaninu. Keď je slanina pekná červená, tiež vyberieme a odložíme k cibuľkám. Vo výpeku opražíme šampiňóny do zlatohneda, ktoré potom tiež povyberáme a odložíme.
2. Kusy kuracieho mäsa osolíme, okoreníme. Do výpeku pridáme zvyšné maslo a kuracie mäso pražíme z každej strany do červena. Mäso vyberime a na výpeku orestujeme cibuľu pokrájanú na tenké pláty, pridáme aj roztlačený cesnak. Orestované odhrnieme do jednej strany hrnca, a na druhej strane opražíme paradajkový pretlak. Posypeme múkou, všetko premiešame, 1-2 minútky pražíme.
3. Podlejeme vínom a vývarom, pridáme rozmarín, bobkový list a petržlen, osolíme, okoreníme. Povaríme, pridáme kuracie mäso a pod pokrývkou dusíme asi 40 minút, kým mäso zmäkne. Potom do hrnca vrátime opražené cibuľky, šampiňóny a slaninu. Pridáme ešte kúsok masla, aby omáčka bola vláčna s pekným leskom.
Hotové Coq au vin podávame so zemiakovou kašou.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Zapekané žemle s prekvapenímTrojvrstvový zákusok bez pečeniaZapekané brusnicové bagetyKuracie pečene s bagetouPikantná nátierkaFánky pečené v rúreAnanásovo-kokosovo-marcipánové muffinyGaštanová penaHruškový koláč s mandľamiSyrová roláda