Cesto:
250 g polohrubej múky
1 vajce
1 žĺtok
štipka soli
150 g masla
Plnka:
200 g olúpených mandlí
150 g práškového cukru
nastrúhaná kôra z jedného citróna
šťava z 2 citrónov
Posýpka:
múka na podsýpanie
2 PL masla
50 g mandľových lupienok
Príprava
1. Preosiatu múku nasypeme na pracovnú dosku a uprostred urobíme jamku. Pridáme celé vajce, žĺtok a soľ, kúsky masla umiestnime na okraj. Vypracujeme cesto a prikryté ho dáme 60 minút odležať.
2. Mleté mandle nasypeme do misky, pridáme cukor, citrónovú kôru a šťavu. Dobre premišame.
3. Odpočinuté cesto znovu krátko premiesime a na múkou poprášenej doske vyvaľkáme dva okrúhle pláty. Jeden plát položíme na dno tortovej formy, urobíme 2 cm vysoký okraj. Na tento základ rozotrieme mandľovú plnku, druhým plátom cesta ju prikryjeme a okraje pevne pritlačíme. Vrchný diel poprepichujeme, posypeme mandľovými lupienkami a pokvapkáme rozohriatym maslom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatohneda.