pol hlávky cesnaku
50g masla alebo oleja
1 väčšia cibuľa
2 vrchovaté lyžice múky
½ vývaru z bujónovej kocky alebo z mäsa
šálka mlieka alebo smotany
soľ
1 lyžica masla na dochutenie
Príprava
1. V kastróle rozohrejeme tuk, pridáme veľmi jemne pokrájanú cibuľu a polovicu olúpaného a na tenké plátky pokrájaného cesnaku. Krátko opražíme do svetložlta, vmiešame múku, opražíme ju a vzniknutú zápražku zalejeme vývarom. Dobre rozmiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom varíme veľmi pomaly na malom plameni asi pol hodiny. Občas premiešame.
2. Ku koncu pridáme prelisovaný alebo rozotrený zvyšný cesnak s troškou soli, prilejeme mlieko alebo sladkú smotanu, dochutíme a ešte necháme prejsť varom. Potom zoberieme z ohňa a vmiešame lyžicu masla.
Podávame k varenému hovädziemu alebo bravčovému mäsu.